Lyžiarska sezóna počas jarných prázdnin je zatiaľ sľubná

23.02.2010 Prešov

Vysoké Tatry 23. februára (TASR) – Lyžiarska sezóna je v plnom prúde, a to aj vďaka práve prebiehajúcim jarným prázdninám v jednotlivých regiónoch Slovenska.
Prví začínali východniari a s návštevnosťou počas tohto týždňa bola väčšina lyžiarskych stredísk veľmi spokojná.
Vedúci lyžiarskeho strediska v Ždiari Marián Bekeš uviedol, že veľa záleží aj od počasia, ale jarné prázdniny sú zatiaľ veľmi sľubné. „Minulý týždeň sme v priemere za deň mali 800 ľudí na svahu, “ spresnil. Stredoslováci navštevujú Vysoké Tatry cez jarné prázdniny o niečo menej, Západoslováci bývajú tradične silnejší. Ak vydrží počasie, tak v Ždiari bude priebeh jarných prázdnin optimistickejší ako minulý rok. „Začiatok zimy bol veľmi zlý, teraz sa to trošičku vylepšilo, “ zhodnotil Bekeš.
Začína sa vracať aj časť Poliakov, pretože posilnil kurz zlotého. „Už ich cítime tretí týždeň tých Poliakov, u nich je strašne veľa ľudí, je tam na svahoch strašný pretlak, tak prechádzajú aj cez hranice, “ opísal vracajúcu sa poľskú klientelu.
Na Štrbskom Plese sa návštevnosť počas jarných prázdnin zatiaľ pohybuje okolo 700 až 800 ľudí. Vedúci lyžiarskeho strediska Peter Tomko uviedol, že ľudí pritiahla aj nová zjazdovka a nová šesťsedačková lanovka. Ohlasy sú podľa neho veľmi pozitívne. „Cítiť, že ľudí pribudlo, zatiaľ sa nám javí, že tých východniarov bolo viac, ako Stredoslovákov, “ zhodnotil.
Sezóna, čo sa týka vyťaženosti od začiatku zimy, je na Štrbskom Plese podobná ako minulý rok. „Ohlasy máme dobré, takže predpokladám, že tá návštevnosť sa zvýši v budúcom roku, poprípade v tom ďalšom. Tí ľudia, ktorí prišli tohto roku, boli spokojní a budú šíriť dobré meno nášho strediska, “ konštatoval Tomko.
Aj na Štrbské Pleso sa pomaličky začínajú vracať poľskí turisti, avšak Tomko si myslí, že úplne sa poľská klientela vráti do Tatier až vtedy, keď Poľská republika prijme euro. „To ešte potrvá, kým k nám začnú chodiť ako voľakedy, “ uviedol na záver.
 

Vyberte región